Ο ρυθμός της αναπνοής μας δεν είναι ποτέ σταθερός. Παράγοντες όπως η σωματική μας δραστηριότητα, η νοητική και η ψυχική μας κατάσταση ανά πάσα στιγμή αλλάζουν διαρκώς τον ρυθμό της αναπνοής μας, τις περισσότερες φορές χωρίς οι ίδιοι να το αντιλαμβανόμαστε.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες αναπνέουμε περίπου 12-20 φορές το λεπτό. Σε συνθήκες έντασης ο ρυθμός της αναπνοής μας αυξάνεται προκειμένου να μπορέσει ο οργανισμός μας να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της αντίστοιχης κατάστασης που βιώνουμε, ενώ στην ηρεμία η αναπνοή μας επιβραδύνεται. Δυστυχώς ο άνθρωπος πια λόγω του τρόπου ζωής βιώνει μια πιο μόνιμη κατάσταση έντασης και εγρήγορσης, με αποτέλεσμα ο ρυθμός της αναπνοής του να είναι συνεχώς αυξημένος, με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία του.
“Ανεξήγητοι” σωματικοί πόνοι ή κρίσεις πανικού μπορεί να είναι κάποια από τα πολύ συνηθισμένα παραδείγματα του πως το στρες επηρεάζει την αναπνοή μας με επακόλουθη επίδραση στη σωματική ή ψυχική υγεία μας.
Το θετικό με την αναπνοή είναι ότι μπορούμε να επέμβουμε συνειδητά σε αυτήν και να την ελέγξουμε. Χρειάζεται, ωστόσο, επιμονή και σταθερή πρακτική. Αν κάποιος δεν έχει εξασκηθεί ποτέ στον συνειδητό έλεγχο της αναπνοής, η απλή, συνειδητή παρατήρηση της αναπνοής θα πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα δουλέψει. Χωρίς αυτό δεν μπορεί κάποιος να προχωρήσει επιτυχώς σε περαιτέρω αναπνευστικές ασκήσεις.
Συνειδητή παρατήρηση της αναπνοής / Κοιλιακή αναπνοή
Κάθισε σε μια άνετη θέση ή ξάπλωσε ανάσκελα και προσπάθησε να κρατήσεις το σώμα σου ακίνητο για μερικά λεπτά. Μην προσπαθείς να επηρεάσεις με κάποιο τρόπο την αναπνοή σου, απλά παρατήρησε το ρυθμό της αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή. Είναι γρήγορη ή αργή, βαθιά ή κοφτή, άνετη ή βαριά; Μην προσπαθείς να την ελέγξεις, απλά παρατήρησε την. Προσπάθησε να κρατήσεις την προσοχή σου σε κάθε μια αναπνοή σου. Δεν θα είναι εύκολο, ο νους θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να ξεφύγει. Χρειάζεται εξάσκηση και σταδιακά θα μπορείς να μένεις συνειδητός στην αναπνοή σου περισσότερη ώρα.
Μετά από λίγα λεπτά φέρε την προσοχή σου στην περιοχή της κοιλιάς. Στην εισπνοή νιώσε να φουσκώνει η κοιλιά σου προς το μπρος δίνοντας χώρο στο διάφραγμα να κατέβει και στην εκπνοή να αδειάζει, πλησιάζοντας ο αφαλός προς τη σπονδυλική στήλη. Προσπάθησε όσο μπορείς να μην κινείται ο θώρακας κατά την αναπνοή αυτή. Μπορείς να ακουμπήσεις τη μια παλάμη σου πάνω στον αφαλό και να νιώσεις κατά την εισπνοή να κινείται προς τα μπρος και κατά την εκπνοή να κινείται προς τα μέσα. Όσο συνηθίζεις την αναπνοή αυτή άρχισε να παρατηρείς τη διάρκεια της κάθε σου εισπνοής και εκπνοής και προσπάθησε να δώσεις λίγο περισσότερη διάρκεια στην εκπνοή σου. Η άσκηση αυτή έχει χαλαρωτική δράση στο νευρικό σύστημα, γι’αυτό και είναι ιδανική για μετά τη δουλειά ή πριν τον ύπνο που θέλεις να χαλαρώσεις ή και για όποια στιγμή της ημέρας νιώθεις ένταση.
Θυμίσου ότι ΔΕΝ ανταγωνίζεσαι κανέναν. Το κάνεις μόνο για εσένα, γι’αυτό μην βιάζεσαι να τα καταφέρεις.